Pagina's

maandag 13 september 2010

Even voorstellen... de geiten en geitenlammetjes

Het begon allemaal twee jaar en een paar dagen terug... 7 september 2008 trokken we de voordeur van ons huurhuisje in de stad dicht en vertrokken we naar de boerenbuiten. We mochten het huis van mijn grootouders gaan huren. Klein huisje, maar alles in orde en .... een grote tuin. Voor ons een echt buitenkans, hoe kan je anders als starters zoiets permitteren?
En toen begon het te kriebelen. Wat moet je met zo een grote tuin als je maar met zijn tweetjes bent? Er kwamen gelijk twee katten. Een maandje later werd er een kippenrennetje opgetrokken. En toen begonnen we het al wat grootser te zien... Van de winter maakten we gebruik om een stuk verwilderde tuin braak te maken en te omheinen. Een oud tuinhuisje werd ineen gezet en omgetoverd tot geitenstalletje. En toen was alles klaar voor onze grotere vriendjes.
Begin juni  2009 gingen we nog drie weken op vakantie (een laatste keer) en daarna konden ze toch echt gaan komen. We gingen zoeken op het internet en kwamen in de buurt uit bij een meisje dat dwerggeitjes voor de hobby hield. Ze had ook drie wat grotere geiten, en daar wou ze van af. Dus zij mochten naar ons komen.Onze Belle. De naam zegt het zelf... Het is een Hollandse landgeit (or so we've been told) en onze beauty. De grootse van de hoop, maar ook de meest afwachtende. Het is een lieve dame die wel op haar strepen staat, maar het liever langs de kant wat rustig aankijkt.


Onze Miep... Lieve geit, lekker rustig (al houdt ze wel van eens lekker bokken als het haar niet aanstaat), en echt mamatje van de hoop. Ze is het makkelijkste karakter van de bende.


En als laatste... onze Junior, het bokje. Wat was het nog een klein broekie toen... Hadden we drie geiten, twee met een sik en eentje zonder. En het bokje was degene zonder baard. Hoevaak ons bezoek daarvan in de war was, hahaha :-p Dit kereltje is nogal een karakter hoor... een echte bok!!! Maar toch ook wel weer een lief snoetje ;-) Toch dachten we op een gegeven moment hem weg te doen. De kleintjes lieten op zich wachten, en hij werd nogal wild met voeren. Maar tja, even kijken in zijn ogen en dat hele plan was alweer vergeten :-)


Hiermee, dachten we, was de geitenbende compleet... Tot we op een dag telefoon kregen. Er was een omatje gestorven. Hun kinderen moesten nu het huis verkopen. Allen waren ze gehecht aan oma's geit, maar niemand had er ruimte voor! Nou, dat arme diertje kon prima bij ons terecht hoor!

Zo kwam Mieke bij ons terecht (mei 2010). Een geit van 14 lentes jong. Onze bok vond haar meteen interessant, maar de kranige dame moest er toch niks van weten.. Het is een superlieve geit, maar ze kan enorm fel zijn! De ene dag lekker geaaid worden en de andere dag liever bokken, haha :-p Maar op haar oude dag mag ze natuurlijk lekker zelf weten wat ze wil allemaal. Mieke was al gauw een deel van de familie hier.En na een jaar geiten houden, en geen lammetjes krijgen, dachten we dus dat het weer hierbij ging blijven. Tot Miep toch wat dikker leek te worden? Of verbeelden we het ons? Nee, nu lijkt het toch alsof ze weer vermagert... Schijnzwanger misschien (dat was ze het jaar ervoor ook geweest). Nuja, na een paar maanden was er toch geen ontkennen meer aan. Miep was gigantisch (net zoals het vrouwtje, hahaha)! Aangezien we niet wisten wanneer ze nu gedekt was, was het dus gewoon afwachten. We hadden wel gedacht dat we zouden merken wanneer haar bevalling begon, maar niet dus. 's Ochtends bij de voerronde kwamen we vrolijke moeder tegen met twee kleine lammetjes: een mieke en een bokje (21 juli 2010)! Moeder zorgde ervoor alsof ze nooit anders gedaan had, wat prachtig om te zien....

En nu geven die ukkies ons veel plezier... Die leuke bokkesprongetjes doorheen de hele tuin, prachtig allemaal!!

Binnenkort moeten we eens gaan zoeken naar een nieuwe thuis voor hen.... zucht. Zo groot is de grote tuin niet dat we hen aan kunnen houden. Want ondertussen zitten we weer met een nieuwe situatie bij Belle. "Vindt gij ook ni dat die dik is geworden?" "Oeh, ik vond die juist precies afgevallen?" "Ma nee gij, die is toch echt verdikt, ni?" "Tja, nu ge het zegt..." "Zou ze..... "


To be continued....

1 opmerking:

  1. Wat leuk al die geiten, ons kereltje is daar helemaal weg van ;) veel plezier en ik ga het volgen ;)

    BeantwoordenVerwijderen