Pagina's

dinsdag 3 mei 2011

Paaskuiken-perikelen

Kennen jullie deze twee dames nog? Moeder zijdehoen en dochter? Dapper besloten zij één nest te delen om te broeden. Nuja, dochterlief ging broeden en moeder pikte haar eieren mee in. Zo deed moeder het het vorige jaar ook een aantal keren.

Een paar dagen later werd de kraamkamer nog bevolkter..
Een zijdehoentje dat ik vorig jaar als kuiken in huis had gehaald, besloot ook lekker te gaan broeden op de legbak ernaast. Haar eerste nestje. Dat beloofde... mijn zijdehoenders kennende zou dit een katastrofale 3 weken worden.
En dat was ook... De komende weken heb ik alle broedcombi's op de legbakken gezien. Ze wisselden constant van nest en maakten per ongeluk eieren kapot (niet fijn bij bevruchte eieren....). En toen kwam D-day eraan. Paasdag verwachtten we de eerste kuikens. En het eerste kuiken was er. Dood... Moeder had het per ongeluk versmacht. Een volgende kuiken werd geboren en het hoofdje was helemaal open gepikt. Dit werd een nachtmerrie.
We hebben het even afgewacht of het niet toevallig zwakke jongen waren geweest, maar er kwamen meer dode dan levende kuikens uit de nesten vandaan. Vanaf toen hebben we ingegrepen. Alle kuikens die geboren werden hebben we gelijk weggehaald en binnen onder een warmtelamp gezet en alle eieren die aan het  uitkomen waren, kwamen in de broedmachine bij.


Nu heb ik zeven kuikentjes binnen. Eén ei ligt lustg te piepen onder de lamp (update: uit het ei is een mooie zijdehoen gekropen die nu lekker ligt op te drogen).


Na vier weken hebben we de dames van de nesten afgehaald. Ze konden wel weer dringend frisse lucht gebruiken (tjongejonge wat stonken die zeg :-p). De eitjes die er nog lagen, hebben we geschouwd en de bevruchtte liggen nu bij in de broedmachine.
En ondertussen kunnen we toch nog genieten van die lieve kleine piepers in huis.


U vraagt zich misschien af of er nog meer kuikens zijn gekomen van mijn ontsnapkippen? Jawel hoor!

Blacky had één kuiken en is er met drie extra kuikens van ons bruin kippeke vandoor gegaan

Hier heb je haar met haar eerste kuiken tussen haar veren.
 
Onze Blacky is een goede mama. Zo goed, dat ik niet moet riskeren bij haar kroost in de buurt te komen. Al een paar keer is één van haar kuikens in een openstaande ren terecht gekomen waarna dat kuiken er niet meer wist uit te raken. Ik heb nu geleerd om die kuikens niet te gaan bevrijden, hahaha. Moeder kip kwam van verre aanvliegen toen ze me bij haar jong zag. Vervolgens hopte ze moeiteloos over de omheinig heen. En ik ben van dieren niet gauw bang, maar van een kip die volle vaart op je afstormt, al haar veren weid en vervolgens in je tenen begint te pikken, schrik ik toch wel even. Gelukkig doet een pikkende kip in feite niet echt pijn, hahaha. Maar in het vervolg mogen haar jongen zelf hun plan trekken.


Ons bruin kippeke is trotse mama van 1 :-p Haar hebben we na vier weken van haar eitjes af moeten halen. Zij bleef broeden, waardoor de kuikens die waren uitgekomen het moe werden om niet de wereld te mogen verkennen. Daarom zijn ze overgelopen naar Blacky. Maar één keer we de resterende eitjes hadden weggenomen, ging ons bruintje mooi met haar kuiken op stap.
Deze vijf buitenkuikens zijn nu een dikke drie weken en hebben hun eerste rui al achter de rug. Ze hebben al echte veren en kunnen lekker rondfladderen. Ze slapen samen met mama op een hek van 1 meter hoog, maar wel nog steeds onder moeders veren. Geweldig grappig gezicht.

2 opmerkingen:

  1. Wat een lieve foto's zitten er tussen. Fijn om te lezen dat je de eieren uiteindelijk hebt overgenomen in de broedmachine heb gestopt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige foto's weer. Wij hebben ook 1 keer een kip met 13 kuikentjes gehad. Ze had de eieren ergens op een geheime plek uitgebroed, was 3 waken spoorloos. Ineens stond ze weer op het erf met haar kinders, dat was echt een hele grote verrassing!!!!

    BeantwoordenVerwijderen