Pagina's

woensdag 10 augustus 2011

Zwerfkittens

Een titel die precies de hele posts omschrijft, want daar gaat het dus over.

Nadat er in Hoogstraten een brief van de gemeente werd rondgedeeld om alle huiskatten een bandje om te doen of binnen te houden omdat de gemeente zwerfkatten ging  vangen na enkele klachten, belde een vriendin van me
eens op om te horen wat het beleid daar was. En het antwoord was simpel: alle zwerfkatten daar worden ingeslapen. Wat een beetje absurd is, aangezien dit natuurlijk niks van het probleem oplost. Nieuwe katten pikken het territorium van de oude in en alles blijft zoals het is.
Vele gemeentes hebben een sterilisatie/castratie beleid. Als je zwerfkatten ziet, kan je de gemeente even een belletje geven. Zij komen ze vangen, maken ze steriel zodat er geen jonkies meer komen en ze worden terug uitgezet.
Maar kom, nu terug naar Hoogstraten. Daar liepen dus enkele lieve volwassen katten rond en een hoop kittens die ze vrijdag en en begin deze week zouden beginnen vangen en laten inslapen. Mijn vriendin schoot gelijk in actie om de gemeente voor te zijn met vangen en zo een deel een nieuwe kans te geven. Twee volwassen katers werden reeds gecastreerd, getest op leucose en kattenaids en ingeënt. Eéntje is vrij schrikkerig maar ideaal als boerderijkat. Zij zoeken nog een thuis.
Er lopen nog enkele volwassen katten rond die ze hopelijk kan vangen. En een deel van de kittens is gevangen, waarvan er nu drie hier een kamer in huis hebben ingepikt om even opgelapt te worden.

Gisterennamiddag zijn ze hier toegekomen. Wat een prachtige diertjes zeg!!! Maar nog zo bang... Eéntje klom gelijk het behang omhoog en hing zowaar aan het plafond! Maar het komt wel goed met die ukkies... De eerste kon ik vanmorgen al aaien en die begon zelfs te spinnen. Een tweede laat zich ook al voorzichtig aanraken. Ik had er schrik voor, maar ik geloof nu echt wel dat ze tam gaan worden.
Na de initiële reactie van mijn man (En er komen dus drie kittens hier? Gij hebt dat al allemaal geregeld? En wat moet daar meegebeuren dan?), is hij er nu al helemaal op verliefd en mogen ze zelfs alledrie hier blijven wonen. Nu moet ik nog voorzichtig vertellen dat ik eigenlijk zelfs al nieuwe thuizen voor hen heb gevonden als alles goed gaat met de drie...

Maar ik vind het prachtig, wat leven in huis. De geur neem ik er maar bij (ik was vergeten hoe een kattenbak kon ruiken). De vuiligheid ook (ze snappen het hele concept "kattenbak" nog niet goed). En de ravage begint ook mee te vallen. Ik dacht dat ik op voorhand alles al uit de kamer had verwijderd wat gesloopt kon worden, maar ik had die ukken onderschat. Vanmorgen letterlijk heel de kamer leeggehaald buiten de kasten en als ze nu nog iets kapot krijgen, geef ik hen een dikke pluim!

Hier zijn ze dan, mijn drie lieverds...

 
Bang? Maar nee!
Volgende week gaan ze binnen om steriel te maken en hun vaccinaties te krijgen. Ontvlooiing en ontworming ligt hier al klaar. Nu nog namen verzinnen (heb nog niet naar de geslachten gekeken)

Weten jullie wat het zwerfkattenbeleid van jullie gemeente is? Als je het oneens bent met de praktijken, kan je altijd een brief naar de milieudienst schrijven. Vrijdag en in het weekend hebben zoveel mogelijk mensen naar de gemeente van Hoogstraten gemaild en via boze posts van dierenvrienden op een kattenwebsite stond het hele verhaal maandag al in het niewsblad. Ondertussen ook in de gazet van Antwerpen. De vrt wou nog een interview met die vriendin voor het 19uur journaal maandag, maar wegens omstandigheden kon ze niet zo kortdag. Ondertussen is er een interview geweest op.RTV. De gemeente ontkent zoveel mogelijk natuurlijk en probeert er zich makkelijk van af te maken. Maar het is wel prachtig om te zien hoe je met een kleine moeite toch iets onder de aandacht van de mensen kan krijgen. 


En nu is het vangen geblazen tegen de klok op... Alle dieren die gevangen worden, vinden een nieuwe thuis, dus dat is mooi.

Wie wil helpen, mag altijd wat laten weten als die geïnteresseerd is in de adoptie van één van de dieren (medische kosten worden wel doorgerekend). Donaties zijn ook altijd welkom onder vermelding van "reddingsactie zwerfkittens"
En wees alsjeblieft vrij om een mailtje te sturen naar de gemeente van Hoogstraten of je eigen gemeente. 
Voor de makkelijkheid is hier even een voorbeeldje ;-)

Stuur onderstaande mail (of uw eigen versie) naar het volgende mailadres :
milieu@hoogstraten.be t.a.v. Brosens - Peeters Ingrid
Beste Mevr. Brosens – Peeters Ingrid,
Wij hebben ondertussen vernomen dat jullie gestart zijn met het uitroeien van zwerfkatten in jullie gemeente… wij betreuren dit ten zeerste dat in een beschaafd land als België zulke praktijken nog worden toegepast! Misschien is het een idee om te denken aan een diervriendelijk zwerfkattenbeleid zoals andere gemeentes dat doen. Als zij dat kunnen, waarom jullie dan niet ? Laat alle zwerfkatten vangen, laat ze steriliseren en castreren en plaats ze terug in hun oorspronkelijke omgeving. De katten zullen niet meer voor nakomelingen kunnen zorgen. Door het uitroeien van alle zwerfkatten in een bepaalde regio is het probleem allesbehalve opgelost…. Het verlaten territorium wordt door nieuwe katten ingenomen en het probleem begint van voorafaan. Zoals wij vernomen hebben is dit niet de eerste keer dat jullie starten met een zwerfkattengenocide.   Stop met het vermoorden van deze onschuldige dieren en kies voor een diervriendelijk beleid !
Mvg,
(uw naam)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten